Nieuwsbrief januari 2012: nieuwe ontdekkingen in LCH-onderzoek

Nieuwsbrief januari 2012: nieuwe ontdekkingen in LCH-onderzoek

Lieve donateurs, sponsors, relaties en vrienden,

Voor ons is 2012 alweer volop in beweging maar in China is het nieuwe jaar pas net begonnen. Daarom maken wij graag van die gelegenheid gebruik om jullie een heel gelukkig (Chinees) nieuwjaar te wensen! Dit is het jaar van de Draak, dat staat voor een warm jaar vol geluk en positieve energie. En dat is ook precies wat wij jullie gunnen!

Dankzij jullie steun kijkt 1000 kaarsjes voor Juultje ook terug op een warm en positief 2011. Met mooie acties en donaties hebben we vorig jaar een bedrag van ruim € 75.000,- opgehaald! Een prachtig bedrag dat rechtstreeks naar het LCH-onderzoeksteam in Leiden gaat.

Nieuwe ontdekkingen

Onlangs heeft dat onderzoeksteam een aantal opzienbarende ontdekkingen gedaan die cruciaal zijn in het vinden van de oorzaak van deze zeldzame ziekte. Zo zijn ze er achter gekomen dat LCH-cellen verschillende eiwitten op hun oppervlakte tot expressie brengen (chemokine receptoren), waardoor ze zichzelf via de bloedbaan kunnen verspreiden over het lichaam en zo reactivatie van de ziekte op andere plekken bewerkstelligen (multisysteem LCH).

Samenwerking met Boston

Om het DNA-profiel van de afwijkende LCH-cellen nog beter in kaart te brengen werkt de betrokken promovendus (Willemijn Quispel) momenteel samen met de onderzoeksgroep van Prof. Dr. B. Rollins in het prestigieuze Dana Farber Cancer Institute in Boston. Deze unieke samenwerking van twee laboratoria, die beiden aan de frontlinie van het LCH-onderzoek staan, is mede mogelijk gemaakt met de financiële steun van 1000 kaarsjes!

Dank

Zo zijn we dus weer een stapje dichter bij de ontrafeling van deze slopende (kinder)ziekte gekomen. En dat is uiteindelijk waar het allemaal om gaat. Daarvoor willen wij jullie hartelijk bedanken!

De voortgang in het onderzoek geeft ons de moed en positieve energie om in 2012 op volle kracht door te gaan met het inzamelen van geld voor het onderzoek, zodat uiteindelijk de oorzaak van LCH kan worden achterhaald.

Filmpje CandleNight

Klik hier voor een impressie van het mooie, ontroerende evenement CandleNight. Dit evenement werd op 9 december 2011 speciaal voor 1000 kaarsjes voor Juultje georganiseerd en bracht maar liefst € 16.216,11 op!

 

 

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Zoeken

ZOEK

Zoeken
Facebook
YouTube

BEKIJK OOK

De 1000 puzzelstukjes van het onderzoek

Zolang er niet meer bekend is over de oorzaak van de ziekte kunnen patiënten niet doeltreffend worden behandeld en blijft de toekomst van Juul en haar lotgenootjes onzeker. Om levens te kunnen redden is onderzoek noodzakelijk.

LEES VERDER

LCH, Wat is dat?

Langerhans Cel Histiocytose (LCH) is een woekering van de Langerhans-cellen die wij allemaal in ons lichaam hebben. In normale doen helpen ze in de afweer tegen virussen en bacteriën. Bij LCH-patiënten gaan de Langerhans-cellen woekeren in met name de huid, botten en beenmerg.

LEES VERDER
ONZE SPONSORS