Promotieonderzoek Anjali Bechan

Promotieonderzoek Anjali Bechan
Anjali Bechan – Onderzoek naar LCH (1 maart 2010 afgerond)
Anjali Bechan, raakte na haar studie geneeskunde in Leiden geïnteresseerd in LCH. In 2004 begon ze aan een promotie-onderzoek bij Professor R.J. Arceci in Baltimore, USA. Het onderwerp van het onderzoek was het testen van humane monoclonale antilichamen, gericht tegen het eiwit CD1a, als mogelijke nieuwe therapie voor LCH. In Rotterdam doet ze nu onderzoek bij Dr. P.J.M. Leenen, gefinancierd door Stichting ‘Duizend kaarsjes voor Juultje’.

Rotterdam als vervolg op Baltimore
Het project van het anti-CD1a monoclonale antilichaam, waar ik in Baltimore aan heb gewerkt, wordt in het laboratorium van Prof. R.J. Arceci voortgezet. De proefdierexperimenten zijn in volle gang en de eerste resultaten worden binnen enkele maanden verwacht. Het testen van stoffen, die potentieel als nieuw medicijn gebruikt kunnen worden, kost erg veel tijd. In de praktijk zal er op korte termijn nog niets van het anti-CD1a monoklonale antilichaam gemerkt worden.

Eenvoudige vraagstelling, complex onderzoek
Per 1 november 2007 werk ik aan het Erasmus MC in Rotterdam. Er is een nauw samenwerkingsverband tussen Prof. R. M. Egeler in Leiden (mijn begeleider) en de afdeling Immunologie van het Erasmus MC. De vraagstelling van het onderzoek luidt: “Zijn afwijkingen in de E-cadherine/beta-catenine signalerings-route betrokken bij het ontstaan van LCH?”.

In de normale/gezonde dendritische cellen (cellen die onderdeel zijn van het immuunsysteem, Langerhans cellen behoren ook tot deze groep) is het E-cadherine/beta-catenine complex betrokken bij cel-verbindingen. Wanneer deze cel-verbindingen worden verbroken, komt beta-catenine los van E-cadherine. Beta-catenine gaat dan naar de celkern en zorgt daar voor de activatie van bepaalde genen die betrokken zijn bij onder andere celrijping.

LCH is een woekering van onrijpe Langerhans cellen. Onze theorie is dat het rijpingsproces in LCH is verstoord. Dit zou kunnen komen doordat de migratie van beta-catenine naar de celkern is verstoord of doordat beta-catenine niet in staat is om de genen, betrokken bij celrijping, te activeren. Als we kunnen aantonen dat onze theorie klopt, is de volgende stap het uitzoeken van hoe we de rijping van LCH-cellen op gang kunnen brengen.

Eerste resultaten
We hebben LCH samples onderzocht op de aanwezigheid van de eiwitten Langerin (diagnostische marker van LCH), E-cadherine, totaal beta-catenine en actief beta-catenine (vorm van beta-catenine dat in de celkern actief is). Figuur 1 hieronder is representatief voor de patiënten samples die wij hebben getest. Linksboven is te zien dat er Langerin aankleuring is (bruine kleur). E-cadherine aankleuring (rechtsboven) is in enkele cellen te zien. Er is een duidelijke aankleuring van totaal beta-catenine (linksonder), maar er is geen actief beta-catenine aanwezig (rechtsonder). Deze laatste bevinding is een aanwijzing voor ons dat onze theorie, dat het rijpingsproces in LCH is verstoord, klopt. De volgende stap is, om te onderzoeken hoe het met de genen zit die door actief beta-catenine worden gereguleerd.

Promotie-onderzoek
Dit project maakt deel uit van mijn promotie-onderzoek en zal nog ongeveer een jaar duren. Afhankelijk van de resultaten zal er een vervolg op komen. Mijn eigen toekomstplan is dat ik na afronding van mijn promotieonderzoek de opleiding Kindergeneeskunde ga volgen. Vervolgens wil ik het fellowship tot kinderoncoloog doorlopen, om daarna in een academisch ziekenhuis te gaan werken, waar ik wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg kan combineren.

Fondsen Stichting ‘Duizend kaarsjes voor Juultje’ belangrijk
Het beta-catenine project wordt geheel gefinancierd (+/- 75.000,-) door de Stichting ‘Duizend kaarsjes voor Juultje’. Wij zijn iedereen die hier een bijdrage aan heeft geleverd heel dankbaar voor. Deze fondsen bieden voldoende financiering voor ongeveer 1 jaar. Hopelijk kunnen alle LCH-patiënten uiteindelijk van het resultaat profiteren.

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Zoeken

ZOEK

Zoeken
Facebook
YouTube

BEKIJK OOK

LCH, Wat is dat?

Langerhans Cel Histiocytose (LCH) is een woekering van de Langerhans-cellen die wij allemaal in ons lichaam hebben. In normale doen helpen ze in de afweer tegen virussen en bacteriën. Bij LCH-patiënten gaan de Langerhans-cellen woekeren in met name de huid, botten en beenmerg.

LEES VERDER
ONZE SPONSORS